AmBirth

ik vertel je alles wat je zou willen en moeten weten over zwangerschap, bevallen én erna

6 januari 2025

Alles over de keizersnede: de verschillen, mogelijkheden en herstel na een keizersnede bevalling

Een keizersnede, ook wel sectio genoemd, is een ingreep die soms noodzakelijk is om moeder en kind veilig door de bevalling te helpen. Hoewel het een veelvoorkomende procedure is, zijn er verschillende soorten keizersneden met elk hun eigen aanleiding en verloop. In deze blog leg ik uit wat het verschil is tussen een geplande keizersnede, een ongeplande keizersnede en een spoedkeizersnede. Daarnaast bespreek ik de mogelijkheden voor een zachte keizersnede (gentle sectio) en de steeds meer bekende en opkomende mother-assisted cesarean (MAC) of moeder geassisteerde keizersnede. Ook geef ik tips voor herstel en zorg na de operatie.


Wat is een keizersnede?

Een keizersnede is een chirurgische ingreep waarbij de baby via een incisie in de buik en baarmoeder ter wereld komt. Dit kan om medische redenen nodig zijn, zoals een stuitligging, complicaties tijdens de bevalling, of gezondheidsrisico’s voor moeder of kind.


Een keizersnede kan je onderverdelen of ervaren in drie categorieën:


1. Geplande keizersnede

Een geplande keizersnede of primaire sectio vindt plaats als al vóór de bevalling duidelijk is dat een vaginale bevalling niet mogelijk of haalbaar is. Redenen hiervoor kunnen zijn:

  • Een eerdere keizersnede met littekenvorming.
  • Een dwars- of stuitligging van de baby.
  • Medische aandoeningen bij de moeder, zoals placenta praevia (een laagliggende placenta).

Bij een geplande keizersnede wordt de datum vooraf bepaald, waardoor de moeder en haar omgeving zich goed kunnen voorbereiden.


2. Ongeplande keizersnede

Een ongeplande keizersnede ontstaat wanneer tijdens een vaginale bevalling blijkt dat een natuurlijke bevalling toch niet mogelijk of haalbaar is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als:

  • De bevalling niet vordert.
  • De hartslag van de baby verontrustend is.
  • De draagkracht van de moeder afneemt.

Hoewel een ongeplande keizersnede niet van tevoren is afgesproken, verloopt deze minder hectisch dan een spoedkeizersnede. Er is doorgaans meer tijd om de procedure uit te leggen en voorbereidingen te treffen. Vaak moet de operatiekamer nog worden klaargemaakt wat soms wel 30 minuten tot een uur nodig heeft.


3. Spoedkeizersnede

Een spoedkeizersnede is een acute ingreep die direct wordt uitgevoerd vanwege een levensbedreigende situatie voor moeder of kind. Dit kan nodig zijn bij:

  • Een afnemende hartslag van de baby.
  • Ernstige bloedingen bij de moeder.
  • Een loslatende placenta (solutio placentae).

Bij een spoedkeizersnede is snelheid cruciaal, en de voorbereidingstijd is minimaal. Dit kan voor de moeder en haar partner emotioneel intens zijn.


Wat is een gentle sectio?

Een gentle sectio, of zachte keizersnede, is een aangepaste versie van de traditionele procedure, waarbij meer aandacht wordt besteed aan de ervaring van moeder en baby. Het doel is om de keizersnede zoveel mogelijk op een natuurlijke bevalling te laten lijken.

Bij een gentle sectio:

  • Wordt een transparant of laag geplaatst operatiedoek gebruikt, zodat de moeder (indien gewenst) haar baby geboren ziet worden.
  • Wordt de baby rustig uit de buik gehaald, zodat hij of zij langzaam aan de overgang kan wennen.
  • Wordt huid-op-huidcontact direct mogelijk gemaakt, mits medisch verantwoord.

Dit type keizersnede biedt meer betrokkenheid en kan het moeder-kind-bonding proces versterken.


Wat is een mother-assisted cesarean (MAC)?

Bij een mother-assisted cesarean speelt de moeder een actieve rol in de geboorte van haar baby, ondanks de chirurgische setting. Dit kan een bijzondere ervaring zijn voor moeders die een sterker gevoel van controle willen.

Bij een MAC:

  • Wast de moeder haar handen steriel en krijgt zij uitleg van de chirurg.
  • Helpt zij, onder begeleiding, haar baby uit de buik te tillen.

Hoewel niet alle ziekenhuizen dit aanbieden, kan een MAC een empowering ervaring zijn. Bespreek deze optie daarom altijd met je zorgverlener als je hierin geïnteresseerd bent.


Herstel en zorg na een keizersnede

Het herstel na een keizersnede kan langer duren dan na een vaginale bevalling. Het is belangrijk om je lichaam de tijd te geven en goed voor jezelf te zorgen. Hier zijn enkele tips:

  1. Luister naar je lichaam: Doe het rustig aan en vraag hulp bij dagelijkse taken.
  2. Maak het eigen: Probeer, wanneer de wond gesloten is, je keizersnede litteken zelf al te masseren met een natuurlijke olie. Zo houd je de huid soepel en maak je de geboorteplek van je kindje steeds meer eigen. 
  3. C-Section Scar Treatment: Overweeg een keizersnede litteken behandeling om het litteken soepel te houden en klachten zoals jeuk, pijn of spanning te verminderen. Dit kan vanaf 6-8 weken tot minstens 40 jaar na de keizersnede.
  4. Postpartum zorg: Laat je in de watten leggen door een postpartum behandelaar die je door middel van massage en moxa therapie kan ondersteunen met het herstel in de eerste weken na de keizersnede bevalling. 


Als C-Section Scar Treatment Specialist help ik je graag om je litteken soepel en klachtenvrij te houden. Neem contact met me op voor een persoonlijk behandelplan of boek hier je eerste afspraak.


Tot slot

Een keizersnede is een ingrijpende, maar soms noodzakelijke procedure. Of het nu gepland, ongepland of spoed is, er zijn mogelijkheden om de ervaring persoonlijker te maken, zoals een gentle sectio of mother-assisted cesarean. Zorg goed voor jezelf tijdens het herstel, en weet dat er altijd hulp beschikbaar is voor zowel fysieke als emotionele ondersteuning.


Wil je meer weten over de keizersnede littekenbehandeling of postpartum behandelingen? Neem vrijblijvend contact op, ik sta voor je klaar!


Veel liefs,

Amber

door duda-wsm 6 februari 2025
Een gratis gids: Kraamtijd na een keizersnede tips voor de eerste 6 weken
door duda-wsm 10 januari 2025
Een goede voorbereiding helpt je om de regie te behouden tijdens de bevalling. Dit kan een groot verschil maken in hoe je op de bevalling terugkijkt.
8 januari 2025
In deze blogpost bespreek ik de drie verschillende soorten keizersnedelittekens: normaal, hypertrofisch en keloïd.
Share by: