AmBirth

ik vertel je alles wat je zou willen en moeten weten over zwangerschap, bevallen én erna

10 januari 2024

Waarom zou je een geboorteplan schrijven?

Ik hoor regelmatig: Wat heb je daar nu aan? Waarom zou ik een plan maken? Ik kijk wel hoe het loopt. En hoop dan met mijn hele hart dat deze aanstaande ouders toch een geboorteplan gaan maken.


Het maken van een geboorteplan is niet verplicht. Ook heeft het geen standaard format, je kan het uitschrijven of werken met pictogrammen, het mag lang en uitgebreid zijn of juist kort en bondig. Feitelijk is het geboorteplan geen concreet plan van hoe je wil gaan bevallen. Het is een document waarmee de zorgverleners inzicht krijgen in hoe ze jou het beste kunnen ondersteunen bij de bevalling én welke wensen je hebt in welk scenario.

 

Bij het maken van dit document kan ik je helpen, ik kan je tips geven over waar je evidence based informatie kan vinden, welke boeken je kan lezen en welke cursussen je kan volgen om je voor te bereiden. 


Met het geboorteplan kan ik, en met mij alle andere zorgverleners in het geboorteteam, er nog beter voor jou en je (geboorte)partner zijn tijdens de bevalling en in je kraamtijd.


Daarbij helpt het schrijven van een geboorteplan je bij het inzichtelijk maken van de mogelijkheden en maakt het je bewust van de keuzes die je kan maken, zodat je tijdens de bevalling niet voor verrassingen komt te staan.
 
Je kan echt zelf het verschil maken, je staat niet machteloos tegenover wat er wordt geadviseerd, je hebt er zelf controle over.


Door je voor te bereiden op je bevalling, de geboorte van je kindje en de kraamtijd maak je het verschil. Hierdoor heb je de macht en controle in eigen handen en voel je je bewust krachtig en veilig. Jij maakt de keuzes, jij neemt de beslissingen en jij houd de regie in handen. Mocht je droombevalling toch niet helemaal mogelijk zijn, bepaal jij hoe het alternatief eruit ziet.
 
Moet je een geboorteplan schrijven? Zeker niet. 


Zou ik het aanbevelen, OOOOH YES!


Wat zet je dan in een geboorteplan?

Ja, leuk dat hele plan. Maar wat zet je er dan in?


Om je een beetje op weg te helpen geef ik hieronder wat onderwerpen waarover je kan nadenken en vragen waarvan je de antwoorden kan verwerken in het plan. 

 

Vertel iets over jezelf en je gezinssituatie
Hoeveelste zwangerschap is dit, hoeveelste kindje, hebben jullie huisdieren, wat doe je voor werk, wat zijn je hobby's.


Do's
Wat wil je heel graag, hoe ziet jouw droombevalling eruit, wat wil je graag proberen, hoe kan je het best benaderd worden, hoe kan je het beste ontspannen?


Don'ts
Wat wil je absoluut niet, wat wil je niet tenzij, waarvan raak je gestrest en wat werkt niet voor jou?


Wat als het anders loopt?
Wat als je droombevalling toch niet mogelijk is, wat wil je dan? Wat zijn de do's en don'ts in die scenario's?


Baby
Wie pakt jullie kindje aan? Word de navelstreng doorgeknipt en zo ja, door wie? Wat wil je in het gouden uur?
Welke voeding?


Kraamtijd

Heb je wensen voor in de kraamtijd, wie temperatuurt jullie kindje, wie mag er op kraamvisite komen, wat wil je eten, wat lust je graag en wat niet?

door duda-wsm 6 februari 2025
Een gratis gids: Kraamtijd na een keizersnede tips voor de eerste 6 weken
door duda-wsm 10 januari 2025
Een goede voorbereiding helpt je om de regie te behouden tijdens de bevalling. Dit kan een groot verschil maken in hoe je op de bevalling terugkijkt.
8 januari 2025
In deze blogpost bespreek ik de drie verschillende soorten keizersnedelittekens: normaal, hypertrofisch en keloïd.
Share by: